RSS Feed

RSS predstavlja standard za jednostavno stavljanje na raspolaganje sadržaja internet-strana. Ovaj pojam potiče iz engleskog jezika i predstavlja skraćenicu za Really Simple Syndication, što u prevodu na srpski znači „zaista jednostavno povezivanje“. Stavljanje na raspolaganje podataka u RSS-formatu označava se i kao RSS-feed.

RSS) predstavlja aplikaciju za automatsko preuzimanje podataka sa internet sajtova. Uz pomoć RSS aplikacija moguće je pratiti promene na web lokaciji od interesa bez posećivanja samog sajta. RSS automatski preuzima podatke o promenama na sajtu i obaveštava korisnika o njima. Ako se na sajtu pojavi neka nova vest, tekst ili neki drugi sadržaj, korisnik dobija informaciju o tome.

Postoje dva preduslova da bi RSS funkcionisao:

Da web sajt ima RSS aplikaciju, tj. da je moguće preuzimati informacije na ovaj način sa njega.
Da korisnik ima aplikacije za čitanje RSS-a, kao i da određenu web lokaciju unese u listu sajtova za RSS informacije.

Ove aplikacije se mogu besplatno preuzeti sa Interneta.

RSS je „porodica“ HTTP protokola/formata koji omogućuju distribuciju podataka preko interneta.

RSS feed -ovi ne koriste “ jezik“ interneta HTML ( Hyper Text Markup Language ) te se za njihovo pregledanjene mogu koristiti „obični“ internet pregledači ( internet browser ) kao što su Internet Explorer, Firefox, Opera ili Safari.

RSS služi za brz pregled sadržaja na internetu, jer su podaci „očišćeni“ od suvišnih podataka koji u sebi sadrži HTML jezik; na kojem počiva internet.

Velika prednost RSS -a feeda nad „običnim“ pregledom neke web stranice, počiva upravo u njegovoj brzini i jednostavnosti promene. Jer ne morate da pristupate nekoj stranici, da bi ste videli najnovije izmene ( vesti i slične informacije, koje se često menjaju svakih nekoliko minuta ) već je dovoljno da nekim od RSS čitača „preletite“ preko najnovijih izmena na nekoliko web sajtova u roku od nekoliko sekundi. Obično ovi RSS čitači to rade automatski ( po određenom vremenskom periodu ); i „prijave“ vam najnovije izmene.

RSS feed -ove koriste web sajtovi koji se često menjaju ( menjaju sadržaj ) web blogovi i sajtovi koji žele da olakšaju pregled ( RSS feed -ovi ne sadrže reklame ) svojim posetiocima.

Za vlasnike web sajtova RSS feedovi su i način promocije, jer kratkim opisom sadržaja koji prenose drugi web sajtovi „privlače“ nove posetioce, koji ako žele da pročitaju celu priču preko linka dolaze na njihov sajt.Napomena za one zabrinute za SEO i duplirani sadržaj:
Google ne kažnjava ni one odakle je originalni sadržaj ni one koji ga „dupliraju“ ako naznačite ( linkom ) sa kojeg je sajta originalni sadržaj!
Zato se nemojte ustručavati da „pružite“ RSS feed na druge sajtove, niti se plašite publikovanja „neoriginalnog“ sadržaja. Jedino treba da se držite pravila da objavljujete RSS feedove sa sajtova koji se „bave“ istom ili sličnom tematikom. Svi dobijate a najviše posetioci vaših sajtova!

Web sajt/blog koji pruža posetiocima RSS feed prepoznaćete po karakterističnoj ( u većini slučajeva narandžastoj ikoni ) RSS feed ikona koja se prikazuje u krajnjem desnom uglu vašeg „browsera“ ( Internet Explorer, Firefox, Opera… )

Za šta mi je potreban RSS?

U RSS-u preneseni sadržaji sastoje se samo iz tekstova i linkova – bez elemenata dizajna. Ovo Vam omogućava da se o novostima ili izmenama na nekom sajtu informišete veoma brzo i efektivno. Uz pomoć specifičnih programa (RSS-reader) možete da se prijavite za RSS-feedove više web-strana. Korisnicima se na taj način automatski i udobno dostavljaju najaktuelnije informacije, bez potrebe za posećivanjem pojedinačnih web-strana. Putem RSSa mogu da se dobijaju i audio ili video-sadržaji.

Koji tehnički preduslovi su neophodni?

Za RSS-feed neophodan Vam je RSS-reader. On je zadužen za automatsku aktualizaciju i predstavljanje sadržaja. U ponudi (download) su kako čitači (reader) na bazi web browsera (na pr. Netvibes, Google, My Yahoo), uz pomoć kojih sa svakog kompjutera možete da čitate individualno podešene RSS-feedove, kao i lokalne aplikacije.

Najpoznatiji besplatni Windows RSS „čitači“ su :

FeedDemon
FeedBeast
Fuzzy Duck RSS Reader
Snarfer
FeedExplorer
UniveRSS Microsoftov 3D RSS čitač za Vista operativni sistem
Juice ( RSS čitač koji je više namenski – može da preuzima sa interneta i „podcast“ – više o podkastingu u nastavku )
Omea RSS reader ( pored RSS feed -ova „čita“ i News grupe a služi i da vam pamti linkove – „bookmark manager“ )
RSSReader ( Microsoft .NET framework mora biti instalisan )

Literatura:

1. kobson.nb.rs

2. www.goethe.de

3. www.feed.rs

Advertisements
Published in: on 28/08/2011 at 4:17 PM  Оставите коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://tributeee.wordpress.com/2011/08/28/rss-feed/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: