TELNET

Telnet je mrežni protokol unutar grupe internet protokola. Namena ovog protokola je uspostavljanje dvosmernog osmobitnog komunikacionog kanala između dva umrežena računara. Najčešće se koristi da osigura korisniku jednog računara sesiju za korišćenje komandne linije na drugom računaru. Sam naziv protokola potiče od engleskih reči „telefonska mreža“ (engl. Telephone Network). Telnet je razvijen još u ranim 1970. godinama i predstavlja jedan od najstarijih protokola sloja aplikacije. Uobičajeno je da se naziv „telnet“ pored protokola, još odnosi i na telnet klijente (programe) koji omogućavaju korišćenje ovog protokola, a isto tako i na servis koji omogućava ovaj protokol koristeći se klijentom. Stoga je poznat i izraz „telnetovati se“ na drugi računar, što označava povezivanje na drugi računar koristeći ovaj protokol. Pri uspostavljanju klijent/server telnet sesije između dva računara, ili najčešće između računara i nekog od mrežnih uređaja kom je potrebno pristupiti radi podešavanja parametara, telnet protokol uspostavlja komunikacioni kanal VTY (engl. Virtual TeletYpe). Iako telnet protokol podržava autentikaciju pri uspostavljanju kanala, podaci koje razmenjuju korisnici nisu zaštićeni (enkripcija). Što bi značilo da pri presretanju podataka oni mogu biti lako protumačeni. U cilju uspostavljanja sigurnosti komunikacije razvijen je protokol (SSH) (engl. Secure Shell) kao naslednik telnet protokola. Telnet klijenti Programi obično dostupni na svim verzijama juniksa i Linuksa, kao i na Microsoft Windows-u. Klijenti koji podržavaju uspostavljanje telnet sesije, podržavaju i sesije uz pomoć (SSH) protokola.

• PuTTY

• Nexus Terminal

• Minicom

• TeraTerm

• HyperTerminal ide uz Microsoft Windows OS .

Prvi uslov za korišćenje Internet-a je da se dobije nalog tj. korisničko ime i lozinku na nekom od servera mreže. Postoji više načina kako se do tog naloga može pristupiti: najjednostavniji je upotreba terminala koji je direktno (kablom) povezan na serverski računar. Dugo je ovo bilo jedino rešenje, jer su personalni računari i radne stanice bili malobrojni. Sledeći korak je pristup preko modema, takođe terminalski. Sve ostaje isto, osim što se između terminala i računara pojavljuju modemi i telefoni. Kako većina ima personalne računare, koristi se emulacija terminala – imitira klasični terminal. To „imitiranje“ se svodi na nekoliko najpopularnijih tipova terminala: ANSI, VT100, VT200, 3270…Mnogobrojni tipovi terminala su nasleđe iz vremena kada je svaki proizvođač pravio svoj, drugačiji tip. Pristup udaljenom serveru preko mreže je sledeći korak u razvoju mreža.Tada između računara postoji stalna veza, pa korisnik može da sa jednog računara odgovarajućim programom pristupi drugom serveru u mreži. Na Internetu se za to koristi program telnet, kome jedino treba saopštiti mrežnu adresu računara kome se pristupa. Na primer: Telnet orao.etf.bg.ac.yu. Ako se polazni računar nalazi u istom području gde je i odredišni, dovoljno je kao adresu navesti samo ime računara. Na primer, ako gornju komandu zadajemo sa računara galeb.etf.bg.ac.yu, dovoljno bi bilo otkucati telnet orao. Kada se polazna i dolazna adresa razlikuju samo u delu adrese, obično je dovoljno otkucati samo taj deo adrese koji je različit. U svakom slučaju, uvek je najsigurnije ako se navede kompletna adresa. Simboličke ili slovne adrese se automatski konvertuju u numeričke, koje dalje služe za pristup. U nekim situacijama se može desiti da simboličke adrese ne rade, pa se koriste direktno numeričke adrese: telnet 147.91.8.33. Pri uspostavljanju veze računari preuzimaju informacije o tome kakav terminal se koristi. Sledeći korak je prijavljivanje pomoću korisničkog imena i lozinke. Posle prijavljivanja nastavlja se rad na udaljenom računaru kao na lokalnom, osim što se sve komande koje se ukucaju izvršavaju na udaljenom serveru. Pomoću telnet-a se može više puta za redom logovati sa servera na server. Pri tome se na svakome od njih mora imati korisničko ime i lozinka, osim ako se kreće sa PC-a, na kome se direktno pokreće program telnet. Lepa osobina programa telnet za PC je mogućnost istovremenog rada sa većim brojem sesija – iz sesije u sesiju prebacivanje se vrši pomoću tastera Alt i odgovarajućeg funkcijskog tastera. Druga prednost u odnosu na klasične terminale je znatno veća brzina pri radu preko mreže nego preko terminalskih linija. Zato se PC računari sa mrežnim karticama uglavnom koriste umesto klasičnih terminala.

ADRESE I PORTOVI

Ako jedan računar ima više mrežnih priključaka, on ima isto toliko različitih mrežnih adresa. Ipak, ovo nije dovoljno da bi mreži moglo da pristupa više korisnika istovremeno, pa se za svaki mrežni priključak vezuje 216 TCP portova, što su dodatne podadrese kroz koje ide sva komunikacija. Svakom sevisu koji je raspoloživ odgovara neki fiksan i poznat broj porta, recimo 21 za telnet, 23 za ftp, 25 za e-mail, 80 za Web itd. Kada serveru pristupimo na poznatom broju porta, veza se uspostavlja i odvija na nekom od preostalih nefiksnih portova. Program telnet pruža mogućnost pristupa proizvoljnom portu na udaljenom računaru, ako na istom postoji odgovarajući server. Ovo nema neku važnu praktičnu primenu, osim za administratore u fazi testiranja softvera i za specifične usluge koje su raspoložive na nekim posebnim brojevima portova. Na primer: telnet orao 23 je ekvivalent klasičnoj naredbi telnet bez posebnog broja porta. KOMANDNI MOD TELNET-A Program telnet ima dva osnovna moda rada: on-line i komandni. U osnovnom obliku radi se na udaljenom računaru, tako što se svaki znak na tastaturi prosleđuje serveru na mreži na koju se korisnik uloguje. Osim ovoga, postoji mogućnost zadavanja komandi i samom programu telnet, tako što se prvo pređe u njegov komandni mod kucanjem odgovarajućeg ESC znaka, što je (ako se drugačije ne naglasi) istovremeni pritisak na taster Ctrl i]. Dobija se prompt telnet>. Raspoložive su komande open adresa-čvora za povezivanje sa udaljenim čvorom, close za prekid veze i quit za napuštanje programa telnet. Tu je i komanda? P omoću koje dobijamo spisak svih komandi. Naredbe display i status ispisuju tekuće parametre, koji se mogu podesiti naredbom set (set? na raspoložive opcije). Po svakom otkucanom znaku na tastaturi, informacija o tome putuje do servera i natrag do računara da bi se znak ispisao. Kada je veza vrlo spora, poželjno je da se ne čeka na svako slovo, već da se otkuca cela linija lokalno pa onda pošalje pritiskom na Enter. Prelazak iz jednog u drugi mod postiže se komandom mode. Pre toga, naravno, treba ići u komandni mod, pritiskom na Ctrl -], a zatim se vratiti u normalan rad pritiskom na Enter bez unošenja komande. Dok smo u komandnom modu, možemo da zadamo komandu koja se izvršava na lokalnom računaru: telnet>! komanda. Po potrebi se može otkucati samo !, čime se dobija komandni prompt lokalnog računara gde možemo normalno da radimo, a kucanjem naredbe za kraj rada, npr. exit, vraćamo se na udaljeni računar gde smo ulogovani pomoću telnet-a. Važno je napomenuti da je telnet interaktivni servis, pa se ne može pozivati iz komandnih procedura (npr. shell script na Unix-u), niti se može izvršavati kao proces u pozadini (background).

Najcesca pitanja koja se postavljaju u vezi TELNET-a

Šta je Telnet?

Telnet je jednostavan program zasnovan na tekstu koji vam omogućava da se putem Interneta povežete sa drugim računarom. Ako su vam vlasnik ili administrator nekog računara dodelili pravo da se povežete sa tim računarom, Telnet će vam omogućiti da uneste komande koje se koriste za pristup programima i uslugama koje se nalaze na udaljenom računaru kao da sedite ispred njega. Telnet ima višestruku primenu, uključujući pristup e‑pošti, bazama podataka ili datotekama.
Kako da instaliram Telnet?

Telnet se ne instalira sa sistemom Windows po podrazumevanoj vrednosti, ali ga možete instalirati tako što ćete izvršiti dole navedene korake.

Instalacija Telnet klijenta

Kliknite na dugme Start, Kontrolna tabla, Programi, a zatim izaberite stavkuUključi ili isključi Windows funkcije. Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.
U dijalogu Windows funkcije potvrdite izbor u polju za potvrdu Telnet klijent.
Kliknite na dugme U redu. Instalacija može trajati nekoliko minuta.

Kako da koristim Telnet u sistemu Windows?

Da biste mogli da koristite Telnet, na računar morate da instalirate Telnet klijent izvršavajući korake iz gore navedenog odeljka. Nakon instalacije Telnet klijenta, otvorite ga tako što ćete izvršiti dole navedeni korak.

Otvaranje Telnet klijenta

Otvorite opciju „Telnet“ tako što ćete kliknuti na dugme Start, otkucati Telnet u polju za pretragu, a zatim kliknuti na dugme U redu.

Telnet ne izgleda kao Windows. Zašto?

Microsoft Telnet klijent je program zasnovan na tekstu koji se pokreće u prozoru komandne linije. Možete kucati samo tekstualne komande i ne možete koristiti miš, ali to je verovatno u redu, jer vam te stvari nisu ni potrebne da biste izvršili većinu zadataka za koje ćete želeti da koristite Telnet.
Da li Telnet mogu da koristim na bilo kom računaru?

Da i ne. Telnet je tehnologija koja koristi klijenta (računar sa koga se povezujete, na primer vaš stoni računar) i server (računar sa kojim se povezujete, na primer server e‑pošte). Pristup zavisi od toga šta vam administrator dozvoli da radite sa Telnet pristupom, kao i od prava koja imate na tom sistemu. Telnet klijent je dostupan u okviru sistema Windows, što znači da se možete povezati sa gotovo svim Telnet serverima.
Da li je Telnet jedini način povezivanja sa drugim računarom?

Ne. Telnet je metod povezivanja koji se može koristiti između računara koji imaju različite operativne sisteme, kao što je Linux, Unix ili Windows. Ako koristite samo računare sa operativnim sistemom Windows, možda će vam biti lakše da koristiteWindows funkciju „Udaljena radna površina“.
Otvorio sam prozor Telnet protokola. Šta sada da radim?

Otkucajte komande koje želite da pokrenete.

Da biste videli koje su komande dostupne, otkucajte znak pitanja (?) i pritisnite taster ENTER. Neke komande se odmah izvršavaju. Samo treba da otkucate komandu, pritisnete taster ENTER i završili ste. Druge komande imaju dodatne parametre. Da biste videli dodatne parametre, otkucajte komandu, a iza nje znak pitanja i pritisnite taster ENTER

Linkovi:

Wikipedia
Microsoft

Advertisements
Published in: on 28/08/2011 at 3:12 PM  Оставите коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://tributeee.wordpress.com/2011/08/28/telnet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: